L'ajuntament denuncia l'ocupació il·legal d'un solar municipal de Camps
El consistori ha interposat una demanda judicial contra l'empresa que ja l'any 2009 s'havia apropiat de la finca
L´ajuntament de Fonollosa ha denunciat l´empresa Rustic Resort SL per l’apropiació il·legal d´una finca urbana de titularitat municipal del nucli de Camps. El consistori ha interposat aquesta setmana al jutjat de Manresa una demanda, aprovada per ple, contra la propietat per tal de recuperar el solar ocupat, que l´Ajuntament va adquirir l´any 1989.
Segons l´alcalde de Fonollosa, Eloi Hernàndez, d´aquesta manera l´equip de govern vol solucionar un conflicte a l´entorn d´aquest terreny que «fa anys que dura» i que ha comportat «tot un seguit de problemàtiques urbanístiques paral·leles». Per resoldre la situació, que es va iniciar el 2009 quan el propietari de l´empresa es va apropiar del solar annex a la seva finca, el govern municipal ha decidit emprendre accions judicials per tal que es declari el domini a favor de l´Ajuntament.
La finca té una superfície de 256 metres quadrats, dels quals 179 es troben ocupats mitjançant un mur de 30 centímetres amb una xarxa metàl·lica i amb material de construcció a l´interior. L´Ajuntament denuncia l´ocupació indeguda de la finca mentre que el demandat ha al·legat que n´és el titular en el procediment administratiu d´aprovació de l´inventari patrimonial de béns.
Els fets es remunten a l´any 2009 quan diversos veïns de Camps ja van alertar per escrit de presumptes irregularitats que s´estaven succeint al seu poble a l´entorn d´aquesta propietat. En aquest sentit, Hernàndez assegura que davant l´ocupació del terreny, en aquell moment, «es podien exercir accions de defensa del patrimoni per la via administrativa», que no es van dur a terme, cosa que considera «incomprensible». Al tractar-se d´un bé patrimonial, l´acció administrativa de recuperació no pot exercitar-se després de transcorregut un any des de l´ocupació i, ara, només són possibles les vies judicials. «Aquella manca d´acció ha requerit ara una gran inversió de temps, professionals i recursos públics», lamenta.
Bloqueig dels serveis urbanístics
Coincidint amb la interposició de la demanda, l´Ajuntament també ha fet públiques un seguit d´accions paral·leles relacionades amb l´àmbit urbanístic que creu que «estan estretament relacionades» amb el cas del solar ocupat. Segons el consistori, durant els anys 2010 i 2011, el propietari ara denunciat, va presentar una desena de denúncies de presumptes irregularitats en matèria d´urbanisme que afectaven a diversos veïns del municipi, que tampoc van ser investigades ni resoltes pels responsables municipals.
Ja amb el govern actual, el maig del 2016, el propietari va reiterar les denúncies cosa que l´executiu atribueix a una resposta «als intents del consistori de resoldre i aclarir de manera parlada els conflictes que existien des de feia anys» i que havien generat «una situació de bloqueig de l´àrea d´urbanisme de l´ajuntament». Per tot plegat, el govern va decidir afrontar la resolució «d´unes problemàtiques dels mandats anteriors, fruit de males pràctiques urbanístiques i un descontrol generalitzat arreu del municipi». Els serveis tècnics municipals, amb el suport de la Diputació de Barcelona, han estat treballant durant dos anys i mig en la tramitació i resolució de tots els casos denunciats.
Ara, un cop encarrilats bona part d´aquests conflictes, l´Ajuntament «amb el compromís que tothom compleixi per igual la normativa urbanística» ha decidit iniciar les accions judicials per recuperar la finca «ocupada il·legítimament». Així mateix, també ha volgut fer palesa la «irresponsabilitat de l´acció municipal durant anys en matèria urbanística».
[article publicat al Regió 7 del 26 d'octubre de 2018]