Trabucaires de Camps
HISTÒRIA
La història dels trabucaires del poble de Camps comença l’any 1920. Fou en aquest any quan es van reparar unes velles armes procedents de la guerra dels Carlins (1872-1876) que un cop transformades en trabucs varen fer sentir la seva veu de tro pel pla de Camps. Es trabucava per la diada de Pasqua tot portant l’alegria i la bona nova a totes les cases del terme durant divuit o vint hores seguides, intercalant-hi , és clar, les estones per a beure el bon vi que oferien la gent de les masies i recollint ous i altres obsequis.
La guerra civil del 1936 al 1939 i la llarga postguerra van tallar la tradició. Durant molt de temps va ser prohibida aquesta activitat festiva, prohibició només superada l’any 1950 per un permís especial, amb motiu de l’arribada de la imatge de la Mare de Déu de Fàtima al poble de Camps. L’any 1979, un grup de joves entusiastes es proposaren reprendre l’antiga tradició. Ho feren començant per fabricar-se ells mateixos nous trabucs, que són els que utilitzen encara avui els Trabucaires de Camps per manifestar, ben sorollosament, l’alegria popular.
ACTIVITATS QUE ORGANITZA
Actualment, aquest grup d’uns quinze trabucaires acompanya les Caramelles de Pasqua del poble de Camps, desperta els vilatans del mateix poble per la seva festa major i actua en festes d’arreu de Catalunya i fins i tot en altres pobles d’Europa. L'any 2004 coincidint amb els 25 anys de l’entitat, els Trabucaires de Camps varen ser els encarregats d’organitzar la trobada anual de trabucaires de Catalunya tot omplint el petit poble de Camps de centenars de trabucaires i sobretot de soroll i alegria.